ΠΑΝΑΔΕΣ


Οι πανάδες (το μέλασμα στην ιατρική ορολογία) είναι πολύ κοινές βλάβες του δέρματος, καφέ ή γκριζοκυανού χρώματος, που παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες. Εμφανίζονται συνήθως στα ζυγωματικά, το άνω χείλος, το μέτωπο και το πηγούνι. Η πρόληψη βασίζεται στην αντηλιακή προστασία του προσώπου, ενώ η θεραπεία απαιτεί συστηματική εφαρμογή αντηλιακών και λευκαντικών προϊόντων.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία των πανάδων παραμένει άγνωστη. Μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως την εγκυμοσύνη, τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, την κληρονομικότητα, καθώς και τη λήψη αντιεπιληπτικών και άλλων φαρμάκων που κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές στη μελάγχρωση μετά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο θεωρείται η κύρια αιτία, ειδικά στα άτομα με γενετική προδιάθεση.

Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι πανάδες σχηματίζονται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο ήλιος είναι εντονότερος. Επιπλέον, προϊόντα ή θεραπείες που ερεθίζουν το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή μελανίνης και να εντείνουν τα συμπτώματα του μελάσματος.

Τύποι και διάγνωση

Το μέλασμα χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό ή τον υπερχρωματισμό σημείων του προσώπου κατά κύριο λόγο, και διακρίνεται σε τέσσερις τύπους: τον επιδερμικό, τον δερματικό, τον μικτό και τον ανώνυμο τύπο που διαγνώσκεται σε άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα.

Θεραπείες και παρενέργειες

Η αρχική θεραπεία για το μέλασμα είναι αλοιφές που περιέχουν υδροκινόνη 2-4%. Σε συνδυασμό με την αλοιφή υδροκινόνης, μπορεί να εφαρμοστεί το χημικό πίλινγκ, η μικροδερμοαπόξεση ή οι ενέσιμες μεσοθεραπείες με ειδικά διαλύματα.

Στο ιατρείο εφαρμόζουμε συνδυασμό μικροδερμοαπόξεσης με διαμάντι και λευκαντικής κρέμας με άριστα αποτελέσματα από την 2η κιόλας συνεδρία. Απαιτούνται το ελάχιστο 6-8 θεραπείες ανά 15 ημέρες. Επίσης εμβόλιμα κάνουμε και ενέσιμη μεσοθεραπεία , ιδίως όταν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο σε όλο το πρόσωπο.

Η συστηματική χρήση αντηλιακής προστασίας ενισχύει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του μελάσματος.